• 55 år i norsk tekstilindustri

    Intervju med Edgar (1947-2022) - en nestor i sømbransjen!

    Intervjuet ble gjort siste vinteren før han døde 7.april 2022.

    Edgar Veit pressing

Minneord

Edgar viet over 50 år av sitt yrkesaktive liv til sømindustrien i Norge, og var en kjent person både overfor kunder og leverandører. Edgar var svært engasjert i jobben sin, som også var hans hobby, og hadde stor kunnskap om maskiner, utstyr og produksjon i mange ulike tekstiler, fra undertøy til store telthaller.

Han var alltid glad for å dele sin kunnskap og fungerte som en mentor og motivator for yngre kolleger. Selv i en alder av 74 var han fortsatt aktiv og jobbet deltid som selger i Amatec. Helsen var ikke på topp den siste tiden, men han elsket å hjelpe kunder og kolleger, mens Sonja passet på at han hadde alt han trengte rundt seg på hjemmekontoret. Han svarte på kundetelefoner fra sykehuset når han hadde krefter til det og han ble hentet på Rikshospitalet for å dra på sitt siste kundebesøk 3 uker før han døde.

Jobben var livet til Edgar utenom familien med jentene som han satte stor pris på. Edgar sin optimisme og entusiasme vil leve videre i selskapets ånd, sammen med de humoristiske historiene som vi stadig vender tilbake til.

Intervju med Edgar

  • Navn: Edgar Johannessen
  • Alder om man kan spørre: 74
  • Antall år i Amatec: 22
  • Antall år i bransjen: 55

1. Hvordan kom det seg at du havnet i denne bransjen Edgar?

Har alltid vært interessert i mekanikk, og da jeg hadde to brødre som jobbet i tekstilindustrien her på Østlandet, spurte jeg om de kunne ha noen følere ute hos maskinleverandørene de benyttet seg av. Dette var i 1966, og på det tidspunktet var Singer Industrial Products den aller største leverandøren globalt.

Her fikk jeg jobb som lærling på verkstedet, og etter ca. 1 år ble jeg sendt rundt om i landet for å bytte ut trådkuttermekanismen på nye maskiner. Disse fungerte elendig, og de nye fungerte ikke stort bedre, men det var litt av en jobb.

2. Hvordan så bransjen ut de første 10 årene av ditt arbeidsliv, og hva var den største utfordringen den gang?

I Norge hadde vi en stor Teko- og skoproduksjon. Portefølje (koffert, bager etc) var også en viktig del. Industrisymaskiner var det mer etterspørsel av enn det vi klarte å levere. Fikk flere ganger spørsmål om hvor mange maskiner kunden kunne få.

Den gang hadde de forskjellige produsentene sine egne forhandlere

  • Singer IPD. Singer hadde vel alene 60% av markedet
  • Jack Jacobsen, Union Special
  • Durkopp Firma J. A. Johansen
  • Adler, Thams Maskinforetning


  1. Edgar Juki og Veit
    Edgar Juki og Veit

    3. Og hva er den største forandringen fra dine første år og til i dag?

    Dessverre at industrien allerede fra 80 årene startet med utflytting av produksjonen. Dette ble jo etter hvert ett problem for leverandør bransjen som måtte tenke nytt. Startet med Singer som fikk felles Norsk Direktør for hele Scandinavia, og både maskinlager og delelager ble flyttet til, i Frihavnen i Gøteborg. Samtidig gikk det globalt veldig dårlig for Singer, de fulgte ikke med teknisk og ble fort akterutseilt hvor de Europeiske produsentene lå mange hestehoder foran teknisk sett. Singer var borte fra Norge etter få år.

    4. Har du en all-time-high maskinfavoritt? Og hvorfor?

    Innenfor trikotasjesektoren må Wilcox & Gibs sin Flatlock maskin verre noe av det flotteste innenfor finmekanikk. Denne maskin var enestående alene i markedet i mange år, før Union Special USA kom med sin US 36200 Flatseamer. Det helt spesielle med disse maskinene var at dobbelt materiale ble ført inn og opp i trykkfoten, hvor en horisontalliggende bevegelig kniv kutter begge stofflagene slik at det blir en helt flat søm sydd med 6 tråder og 4 nåler.

    Maskintypen er fremdeles en av nøkkelmaskinene innenfor trikotasje og sportsbekledning etc.

    Tradisjonelle maskiner innenfor andre sektorer, så må Pfaff sine gode gamle 145 og 545 maskiner være den vi fremdeles ser flere av ute hos våre småkunder. Den syr pent og er enkel å betjene. Durkopp Adler sin gode gamle 467 og 767 er også en god gammel traver som i dag heter 867 og er solid maskin og forståelig for alle. Denne dominerer i dag nysalget av kraftige maskiner med alternerende transport.

    5. Hva er den eldste serieproduserte maskinen du vet om som er i drift? Og får man deler til denne fortsatt?

    Den eldste serieproduserte maskinen kommer garantert fra Singer, men det har i mange år vært store problemer med å skaffe deler. I dag er det kun noen slitedeler og piratdeler som kan skaffes.

6. Hvilken maskin har du alltid ønsket å selge men som du aldri fant en kunde til?

Tidlig i 70 årene skulle det avstedkomme en revolusjon innenfor symaskiner og sømindustrien. Singer hadde verdenspremiere på sitt nye system som het "Centurion" i sin helt nye fabrikk i Blankenloch Tyskland. Alle salgsrepresentanter fra Europa ble invitert til stor avduking og presentasjon. Vi ble på Amerikansk vis introdusert for dette nye fantastiske vidunderet, men de kunne bare vise frem et skall.

Er det håp for den fortsatt?

Maskin kom etter noe tid på markedet, og solgte en til produsenten av Ajungilack soveposer. Men den ble vist frem på verkstedet til alle som den verste maskinen produsert noensinne.

7. Om du kan holde på til du bli 80 år, hva ser du frem til å se av utvikling for sømbransjen i Norge?

Med alt det som skjer ute i den store verden, tror jeg vi har gode muligheter til å produsere i Norge igjen. Det skjer såpass mye innenfor 3D strikk, automasjon og tradisjonelle avanserte maskiner, langt mer fleksible enn det vi har vært vant med.

Kostnadene med å produsere ute er langt høyere, og vil sikkert øke fremover også .

De som i dag produserer kvalitet ute, må betale prisen, og etter at Koronaen fant oss er fraktkostnadene blitt formidable.

8. Har du trua på vi kan ta «produksjonen» hjem igjen? Hva må til?

Vi må ha trua, bedriftseiere må ha trua og forholdene må tilrettelegges for en hjemmeproduksjon, noe vi må ha, ikke minst med hensyn til beredskap.

9. Du skryter gjerne av Amatec vet vi, og med alle dine år kjenner du firmaet godt. Hva er det beste med Amatec synes du?

Amatec har en ledelse som har tro bransjen, og at det skal være mulig å trekke hjem produksjon igjen. Dette har hele tiden vært et mantra, og det er det fremdeles.

Amatec har flinke medarbeidere som gjør alt de kan for å sette kunden og bransjen i fokus.

Amatec har ikke minst fantastiske leverandører som leverer kvalitet, noe som har stor betydning for våre kunder som investerer i moderne utstyr.

Viktig er det også at vi har flinke teknikere som vet å holde det tekniske utstyret i gang.

10. Det verserer noen festlige historier og den ene er om han «leverandøren» du hentet på hotell i Oslo. Hva skjedde?

Jeg skulle hente en Tysk montør på ett hotell, han skulle montere automater hos en kunde i Oslo. Jeg gikk inn i resepsjonen, og der sto det en kar som ventet med en verktøyveske. Jeg så på han, og han så på meg og spurte: Mr. Johansen? Jeg svarte, Yes, Edgar Johannessen.

Han tok opp veska og vi gikk ut å satte oss i bilen. Først pratet vi litt om omkringliggende bygninger, Stortinget Slottet osv. mens vi kjørte ut av byen. Jeg tenkte jeg kunne fortelle litt om kunden vi skulle besøke, og da tok det ikke lang tid før vi skjønte at han ikke hadde noe i min bil å gjøre. Han var tekniker, og han skulle montere maskiner, men det var store meierimaskiner hos Tine Meierier.

Vi fikk oss en god latter, og returnerte til hotellet hvor jeg fant riktig mann.

11. Du har alltid sammenlignet symaskiner med biler, hvorfor?

Ofte lett bruke dette som sammenligning, alle vet forskjell på en Mercedes og en mye billigere bil.

12. Hva er din favorittbil?

Er som regel fornøyd med bilen jeg har valgt, men jeg bruker lang tid på å bestemme meg.

13. Hvordan har det seg at du fortsatt jobber i Amatec og hva tenker du om at statsansatte må stoppe når de når 70 år?

I Mai 2022 har jeg jobbet i 20 år i Amatec AS, i bransjen har jeg jobbet i 55 år. Det har vært en utrolig utvikling, og utrolig spennende. At en symaskin nå syr 6000 sting pr. minutt er bare helt fantastisk. En tynn bomullstråd som ryker lett som bare det takler den mekaniske påkjenningen den utsettes for er nesten ikke til å tro.

Det har i alle fall for meg vært like spennende å titte under nye modeller for å se hva som har skjedd siden sist, og nå skjer det mer og mer fremover med de nye digitaliserte maskinene som er spennende å følge med på.

At jeg fortsatt jobber henger sammen med interessen og gleden av å jobbe. Har fortsatt den gode gamle kriblingen i kroppen når responsen fra kunden går vår vei enten det er salg eller at vi løser andre problemer for kunden. Det betyr at kunden tror på oss når vi anbefaler kunden et produkt.

Det kollegiale er også utrolig viktig, selv om det blir sjeldnere at vi møtes. Nå er det Teams som gjelder, men forhåpentlig kommer vi tilbake til personlige møter, om ikke på samme nivå som før.

14. Har du noen gode råd til de unge som leter etter sin karriere?

Få en god utdannelse, finn et arbeid du mener og tror er interessant å jobbe med. Og sjekk gjerne om Amatec trenger flere medarbeidere.